Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο της ακτινοβολίας στην ιατρική απεικόνιση.

Όμως, πόσο επηρεάζει τη σωματική μας υγεία στην πραγματικότητα; 

Πιο κάτω, αναλύουμε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από την ακτινοβολία:

 

Πρώτα απ όλα τι είναι η ιατρική ακτινοβολία; 

Η ιατρική ακτινοβολία είναι η ενέργεια που μπορεί να ταξιδέψει μέσα από το ανθρώπινο σώμα.  Η ακτινοβολία αυτή χρησιμοποιείται στο χώρο της ιατρικής περίθαλψης είτε σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να εξολοθρεύσει καρκινογόνα κύτταρα, είτε σε χαμηλότερα επίπεδα για λόγους διάγνωσης και ιατρικής απεικόνισης.

 

Τι κίνδυνος υπάρχει από την ιατρική ακτινοβολία;

Γενικά, οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στις ακτινολογικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και πολύ σπανίως υπάρχουν επιβλαβείς επιπτώσεις και ιατρικά προβλήματα από την ακτινολογική εξέταση μιας αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Επιπλέον, η δόση της ιατρικής ακτινοβολίας στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένας ασθενής εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Για παράδειγμα, σε καρκινοπαθείς χρησιμοποιούνται υψηλότερα επίπεδα  ακτινοβολίας, παρά σε ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα. 

Συγκεκριμένα, η πιθανότητα να προσβληθεί ένας ασθενής με καρκίνο ή εγκαύματα και φθορά του δέρματος  μέσω αυτών των τομογραφιών είναι χαμηλή, αφού για να υπάρξει βλάβη, θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές και διάφορες ακτινολογικές εξετάσεις για ένα συνεχόμενο και μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πόσο επικίνδυνο είναι για τις εγκύους και τα παιδιά;

Εάν μάθετε ότι είστε έγκυος μετά από αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ο κίνδυνος για να επηρεαστεί το έμβρυο είναι πολύ χαμηλός.  

Τα παιδιά δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την ακτινοβολία. Αναπτύσσουν όμως και παράγουν νέα σωματικά κύτταρα και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουν όσο πιο πολύ γίνεται την ακτινοβολία.  Για τις ηλικίες αυτές είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται η αξονική ή μαγνητική τομογραφία όταν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη λύση για διάγνωση.  

 

Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΖΩΗ βρίσκεται εγκατεστημένος ο υπερσύγχρονος Αξονικός Τομογράφος Philips Ingenuity Elite 128 Τομών ο οποίος προσφέρει ταχύτατη σάρωση και τη δυνατότητα ανασύνθεσης τομών μικρότερων του ενός χιλιοστού. Η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος επιτυγχάνεται με εικόνες εξαιρετικής διαγνωστικής ακρίβειας καθώς και σημαντική μείωση της ακτινοβολίας.

 

Για ραντεβού και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 22748474.