Η αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι σημαντικές τεχνικές απεικόνισης που αποτελούν πρότυπα της ιατρικής τεχνολογίας και μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Είναι καλό να γνωρίζουμε τις κύριες διαφορές και τα χαρακτηριστικά τους για να είμαστε ενημερωμένοι. 

Λόγω του ότι εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σύσταση και συμβουλή του γιατρού μας, έτσι ώστε να αξιοποιούμε σωστά τις δύο μεθόδους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

 

Τι είναι η αξονική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία είναι μια μέθοδος σάρωσης που χρησιμοποιεί την απορρόφηση ιοντίζουσας ακτινοβολίας για να αποδώσει αναλυτική τρισδιάστατη εικόνα των ιστών και τις πυκνότητας ενός οργάνου. Είναι μία μη επεμβατική τεχνική που μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και ανώδυνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ολοκληρώνεται ταχύτερα από άλλες, οπότε η μηδαμινή έκθεση στην ακτινοβολία που διαπερνά το ανθρώπινο σώμα είναι μετρήσιμη και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

 

Η αξονική τομογραφία εξειδικεύεται, αλλά όχι αποκλειστικά, στην εξέταση:

  • Της ανάδειξης όγκων και μεταστάσεων (σταδιοποίηση)
  • Της εγκεφαλικής αιμορραγίας από τραυματισμό ή ατύχημα
  • Των πνευμόνων και της καρδιάς 
  • Των αιμοφόρων αγγείων (αγγειογραφία) 
  • Των οργάνων της κοιλιάς και πυέλου 
  • Του γαστρεντερικού συστήματος 

 

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία; 

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια διαγνωστική μέθοδος απεικόνισης, που είναι επίσης μη επεμβατική. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, αφού η τεχνική σάρωσης βασίζεται σε ένα εύρος ραδιοκυμάτων και ισχυρών μαγνητικών πεδίων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αναλυτική πληροφόρηση των μαλακών μορίων, όπως τον εγκέφαλο. Κάποιες ιδιαιτερότητες της διαδικασίας είναι ο έντονα θορυβώδης μηχανισμός και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. 

Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων της, μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία, ειδικά αν έχουμε κλειστοφοβικές τάσεις. 

 

Η Μαγνητική Τομογραφία εξειδικεύεται, αλλά όχι αποκλειστικά, στην εξέταση:

  • Της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα
  • Των μαλακών ιστών 
  • Των συνδέσμων και τενόντων ιών των αρθρώσεων 
  • Του εγκεφάλου

 

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τομογραφιών είναι: 

  • Η αξονική τομογραφία είναι πιο γρήγορη διαδικασία από τη μαγνητική τομογραφία, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθεί.
  • Η μαγνητική τομογραφία χαρακτηρίζεται από το δυνατό ήχο των μηχανημάτων της, σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία. 
  • Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτινοβολία, ενώ η μαγνητική τομογραφία δεν εμπεριέχει καθόλου ακτινοβολία, αφού βασίζεται σε μαγνητικά πεδία 
  • Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να επηρεαστούν από τις παραμικρές κινήσεις και αναπνοές του ασθενή κατά τη διάρκεια της σάρωσης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την αξονική τομογραφία.

 

Πέρα από αυτές, οι ουσιώδεις διαφορές τους έχουν να κάνουν με την ιδιοτυπία των αποτελεσμάτων τους, το λόγο για τον οποίο χρειάζονται και για πιο σημείο του σώματος θέλουμε περισσότερη πληροφόρηση. Γι’αυτό και δεν πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ τους, αλλά να εκμεταλλεύονται σωστά και έγκαιρα αφού μπορούν να μας βοηθήσουν ενεργά. 

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε?

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, που λόγω κάποιας ασθένειας, συνθήκης ή πάθησης, δεν επιτρέπεται να υποβάλλονται σε αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες για την δική τους προστασία και ασφάλεια. 

 

Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία, εκτός και αν ο παραπέμπων γιατρός θεωρήσει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Επίσης, για ασθενείς με βηματοδότες, οδοντικούς μηχανισμούς ή εμφυτεύματα, δεν ενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία. 

Ο ιδανικότερος τρόπος να αποφευχθεί οποιοδήποτε μελλοντικό θέμα είναι η σωστή ενημέρωση και ανοιχτή επικοινωνία με τον θεράπων γιατρό που μας παρακολουθεί. 

 

Το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΖΩΗ είναι ένα ακτινολογικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για αξονικές τομογραφίες, και μια ομάδα από αφοσιωμένους ειδικούς, για να εξυπηρετήσει με ευθύνη και ποιότητα την κάθε ιατρική μας ανάγκη.