Προετοιμασία εξετάσεων

Οδηγίες για την προετοιμασία πριν τις εξετάσεις

Για γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων (Check-Up) απαιτείται 10-12ωρη νηστεία και 24ωρη αποχή από αλκοόλ. Συνίσταται η λήψη 1-2 ποτήρια νερού πριν από την άφιξη σας στο εργαστήριο. Να αναφέρεται στο εργαστήριο η λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων.

Για γενικές εξετάσεις ούρων θα πρέπει να λαμβάνονται πρωινά ούρα μέσης ούρησης, σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από το εργαστήριο μας ή τα φαρμακεία. Να προσκομίζονται το συντομότερο δυνατόν στο εργαστήριο ή να διατηρούνται σε δροσερό μέρος ή ψυγείο μέχρι την προσκόμιση τους. Να αναφέρεται στο εργαστήριο η λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων.

Για εξετάσεις ούρων 24ώρου απαιτείται προ συνεννόηση με το εργαστήριο για τις ανάλογες οδηγίες.

Για εξετάσεις κοπράνων, πτυέλων και σπέρματος απαιτείται η προ συνεννόηση με το εργαστήριο για τις ανάλογες οδηγίες.

Για γυναικολογικό ορμονικό έλεγχο η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία. Όλες οι εξετάσεις αξιολογούνται πάντα ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Το  χρονικό διάστημα για καλύτερη εκτίμηση των περισσοτέρων γυναικολογικών  εξετάσεων είναι μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου ή αναλόγως των οδηγιών του θεράποντα ιατρού. Η Οιστραδιόλη γίνεται συνήθως την 14η και η Προγεστερόνη την 21η ή αναλόγως των οδηγιών του θεράποντα ιατρού. Για εξέταση Προλακτίνης είναι προτιμότερο η αιμοληψία να γίνεται τουλάχιστον 2 ώρες μετά το ξύπνημα.

Για διερεύνηση της Θυρεοειδικής λειτουργίας η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για άτομα που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του θυρεοειδούς η αιμοληψία συνίσταται να γίνεται τις πρωινές ώρες και πριν τη λήψη του φαρμάκου. Το άτομο αυτό μπορεί να πάρει το φάρμακο του αμέσως μετά την αιμοληψία.

Για την εξέταση των καρκινικών δεικτών η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία.