Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης του παιδικού καρκίνου.

Αιτιολογία πίσω από κάθε παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά από νόσο και τη δεύτερη αιτία μετά τα ατυχήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και φυσικά η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη και γι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη.

Όμως, μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, η οποία βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης.

15, 000 παιδιά εώς 15 χρονών, νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

350 παιδιά εώς 15 χρονών, νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Στο νησί μας αναφέρεται μια αυξητική τάση σε διάφορα είδη καρκίνου, αλλά στάθηκε αδύνατο να βρω επίσημους συγκεκριμένους αριθμούς που να μπορώ να αναφέρω.

Τα 2/3 όσων παιδιών έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές και πολύ παλιές θεραπείες, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

1 παιδί κάθε 600 γέννες θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.

Το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες θεραπεύεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών θεραπεύεται.

Δυστυχώς, για πολλές μορφές καρκίνου η θεραπεία παραμένει η ίδια εδώ και 50 χρόνια. Αναρωτιέμαι κατά πόσο κάποιες από τις δωρεές που γίνονται θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην επιστημονική έρευνα, έτσι ώστε να βρεθούν θεραπείες φιλικότερες στο παιδικό σώμα.

Την ίδια στιγμή χρειάζεται εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού και συνεχής εκπαίδευση των ογκολογικών μονάδων  για τη σωστή χορήγηση των πλείστων θεραπειών.

Ευτυχώς οι αριθμοί ίασης φαίνεται να ανεβαίνουν, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει -επείγει- να σκεφτούμε πώς να παρέχουμε συνεχή εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε όλα αυτά τα παιδάκια, για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Υπεμθιμίζουμε πως το Ιατρικό Διαγνωσιτκό Κέντρο Ζωή αποφάσισε πως όλα τα τακτικά μέλη του συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή», γονείς παιδιών με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις, όπως φυσικά και όλοι οι μικροί ασθενείς του, δικαιούνται εφ’ εξής και εις το διηνεκές:

Δωρεάν διενέργεια όλων των εγκεκριμένων από το ΓΕΣΥ απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Αλεξία Ποταμίτου

Κιλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος