Είναι ευρέως γνωστό ότι η αργοπορημένη πρόληψη μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μόλυνσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Υπάρχει όμως η κατάλληλη διαγνωστική εξέταση για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. 

Το αντιβιόγραμμα ή το τεστ ευαισθησίας, είναι μια ιατρική μέθοδος που προσδιορίζει τα κατάλληλα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης ή μόλυνσης. Ιδιαίτερα, ένα αντιβιόγραμμα εντοπίζει την ευαισθησία ενός βακτηρίου σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά, έτσι ώστε ο γιατρός να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Γιατί χρειαζόμαστε διαφορετικά αντιβιοτικά για κάθε μικροοργανισμό;

Ο λόγος που δεν αντιμετωπίζονται όλες οι βακτηριακές λοιμώξεις το ίδιο, είναι επειδή οι μικροοργανισμοί εξελίσσονται με το χρόνο έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και ως αποτέλεσμα αποκτούν ανθεκτικότητα έναντι των αντιβιοτικων.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια χαρακτηρίζονται από τα εξής επίπεδα ευαισθησίας:

  • Ευαίσθητο- Η μόλυνση μπορεί να εξουδετερωθεί με την κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία και φαρμακευτική δοσολογία από το μικροβιακό του τύπο. 
  •  Μετρίως Ευαίσθητο- Η λοίμωξη δεν έχει ξεκάθαρες ενδείξεις ευαισθησίας αλλά μπορεί να θεραπευτεί με μια υψηλότερη φαρμακευτική δοσολογία.
  •  Ανθεκτικό- Αυτή η μόλυνση δε θεραπεύεται με τις συνηθισμένες αντιμικροβιακές μεθόδους, αφού το βακτήριο δημιούργησε ειδικούς μηχανισμούς που αποφεύγουν τις ουσίες αυτές.

 

Πώς εκτελείται η διάγνωση των βακτηριακών λοιμώξεων;

Η σωστή διάγνωση των λοιμώξεων είναι εξαιρετικά σημαντική, έτσι ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία.  Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, η διάγνωση αυτή πραγματοποιείται με το τεστ ευαισθησίας ή αλλιώς αντιβιόγραμμα. 

Ο επαγγελματίας υγείας απομονώνει το βακτηρίδιο / μικροοργανισμό παίρνοντας δείγμα από τον ασθενή και μέσα από ένα ελεγχόμενο δίσκο, το βακτήριο καλλιεργείται έτσι ώστε να αναγνωριστεί ο βακτηριακός τύπος του και η οικογένεια του. Μόλις καθοριστεί η «ταυτότητα» του τότε προσθέτονται τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να προσδιοριστεί η ευαισθησία τους. 

 

Πόσο βέβαιοι είμαστε κάθε φορά για το αποτέλεσμα ενός αντιβιογράμματος;

 Ένα διαγνωστικό test είναι πολύ σημαντικό για τις τελικές ιατρικές αποφάσεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις αφού το 70-80% των αποφάσεων αυτών, καθορίζονται από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, κάθε αποτέλεσμα ενός τεστ ευαισθησίας, προσδιορίζεται από τη σύνδεση με το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του ασθενή και από άλλες σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις και ευρήματα. Γι’αυτό και η συμβολή του προσωπικού ιατρού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος μπορούν να σας προσφέρουν την καλύτερη αντιβιοτική θεραπεία.

Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΖΩΗ, βασιζόμαστε στο πιο σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, τις πιο αξιόπιστες μικροβιολογικές αναλύσεις, έτσι ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι χρήσιμα για τον κλινικό γιατρό και να χορηγηθεί πάντοτε η κατάλληλη δυνατή θεραπεία.