Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (29 Μαίου), οι συνεργάτες γαστρεντερολόγοι μας Δρ. Γιώργος Ποταμίτης, Δρ. Τζάνετ Μπακ Στυλιανάκη, Δρ.Φωτεινή Καουτζιάνη και Δρ. Μάριος Χριστοφόρου, απαντούν στις ερωτήσεις που μας στείλατε.

 

Ε: Ο βιολογικός χυμός Αλόη Βέρα βοηθά στο πεπτικό σύστημα;

Α: Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο χυμός Αλόη Βέρα βοηθά το πεπτικό σύστημα αλλά απλές αναφορές και εμπειρίες περί τούτου.

 

Ε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του παχέος έντερου;

Α: Αναμφίβολα η κολονοσκόπηση. Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΖΩΗ πέντε (5) συνολικά έμπειροι Γαστρεντερολόγοι διενεργούν κολονοσκοπήσεις με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα.

 

Ε: Ότι φάω και ότι πιω πρήζομαι πολύ. Έχω αλλάξει τη διατροφή μου πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και πάλι τίποτα.

Α: Το σύμπτωμα αυτό που αναφέρετε είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που επισκέπτονται ασθενείς τον Γαστρεντετολογο και συνήθως κρύβει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πρέπει ν’ αποδειχθεί με σειρά εξετάσεων και αποκλεισμού οργανικών παθήσεων.

 

Ε: Τι είναι το λιπώδες Ήπαρ και τι η Στεατοηπατίτιδα;

Α: Η εναπόθεση λίπους στο συκώτι σε παχύσαρκους η μη, που συνήθως ανιχνεύεται με υπερηχοτομογραφία, ονομάζεται λιπώδες ήπαρ. Όταν δημιουργηθεί βλάβη στα ηπατικά κύτταρα, τότε εργαστηριακά παρατηρείται αύξηση των ενζύμων του ήπατος και ονομάζεται NASH (Nonalcoholic steatohepatitis), μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που σε ένα ποσοστό προκαλεί ίνωση στο συκώτι και καταλήγει στην κίρρωση. Η έγκαιρη διάγνωση της ίνωσης γίνεται με το Fibrotest σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις και την ελαστογραφία.