Μάθαμε για την εξειδίκευση του Κέντρου στην νεογνική και παιδική Υπερηχοτομογραφία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε σε τι συνίσταται και γιατί διαφέρει από την Υπερηχοτομογραφία ενηλίκων;

 Είμαι πολύ περήφανος για την δραστηριότητα αυτή του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου «ΖΩΗ». Είναι μια εξέταση στα νεογνά, τα παιδιά και τους έφηβους που προσφέρετε σε πολύ λίγα κέντρα στην χώρα μας.Η τεχνολογική πρόοδος μας αναγκάζει να παρουσιάσουμε μετά από αρκετά χρόνια τα ενημερωμένα πρότυπα στην υπερηχογραφική εξέταση νεογνών, βρεφών και μεγαλύτερων παιδιών.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των Ιατρικών υπερήχων μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ειδικά πρωτόκολλα υπερηχοτομογραφικής εξέτασης νεογνών και παιδιών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εξέταση των νεότερων ασθενών απαιτεί τη χρήση εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, διαφορετικού εκείνου των ενηλίκων.

Η έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους του παιδιού και η απεικόνιση μικρών δομών αποτελούν επίσης  τεράστια πρόκληση για τον εξεταστή.

Το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «ΖΩΗ» διαθέτει το ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται και ακολουθεί τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα για την παιδική Υπερηχοτομογραφία. Η εξέταση των παιδιών απαιτεί ειδικούς ηχοβολείς (transducers) με ευρύ φάσμα συχνοτήτων – τουλάχιστον 3,5-12 MHz.

 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παιδιατρικές υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις παθήσεων ενδείκνυνται;

 Πρέπει κατ’ αρχήν να σας υπενθυμίσω πως σε αντίθεση με τις ακτινολογικές εξετάσεις που έχουν την εναπόθεση μιας μικρής δόσης ακτινοβολίας Χ για την δημιουργία της ακτινολογικής εικόνας, τα υπερηχογραφήματα δεν απαιτούν καμμιά δόση ακτινοβολίας και είναι παντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Οι συνηθέστερες ενδείξεις παθήσεων στις οποίες συνιστάται η υπερηχοτομογραφική διερεύνηση είναι:

  • Καρδιολογικός έλεγχος και παρακολούθηση.
  • Κοιλιακή κοιλότητα – διαγνωστική προσέγγιση μέσω της υπερηχοτομογραφικής απεικόνισης.
  • Ουρολογικά προβλήματα αρκετά συνήθη στα παιδιά.

 

Απαιτείται ειδική προετοιμασία για να εκτελεστεί επιτυχώς μια υπερηχοτομογραφική εξέταση σε παιδιά και νεογνά;

Όχι, δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία.

  

Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού για την εκτέλεση ενός τέτοιου υπερηχοτομογραφήματος.

Ο Κλινικός ιατρός, παιδίατρος η άλλης συναφούς με την πάθηση ειδικότητας θα πρέπει να επικοινωνήσει με το κέντρο μας και να συζητήσει με τον Ακτινολόγο μας την διαγνωστική ακτινολογική προσέγγιση που επιθυμεί, καθώς και τις λεπτομέρειες του διαγνωστικού πρωτοκόλλου που θα απαιτηθεί. Επίσης μπορούν οι γονείς να επικοινωνήσουν απευθείας με το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «ΖΩΗ» για να διευθετήσουν το ραντεβού τους.