Αξονική Τομογραφία

Τι είναι η αξονική τομογραφία

Η Αξονική Τομογραφία είναι μια σημαντική τεχνική της Ακτινολογίας. Πρόκειται για μια ειδική τεχνική που εκμεταλλεύεται φυσικές ιδιότητες των ακτίνων-Χ για να σαρώσει το σύνολον η μέρος του ανθρωπίνου σώματος, να ανασυνθέσει μέσω μαθηματικών αλγορίθμων την ληφθείσα ψηφιακή εικόνα και να αποκαλύψει μέσω αυτής δομές, παθήσεις, όγκους καλοήθεις και κακοήθεις, αποφράξεις η στενώσεις. Η Αξονική Τομογραφία είναι η Ακτινολογική εξέταση που αναδεικνύει δομικά και μορφολογικά στοιχεία του απεικονιζόμενου τμήματος και δεν πρέπει να συγχέεται ούτε να συγκρίνεται ούτε να αποτελεί εναλλακτική λύση απεικόνισης με την Μαγνητική Τομογραφία που αναδεικνύει συστατικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της περιοχής που μας ενδιαφέρει να απεικονιστεί.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Είναι η αξονική τομογραφία ασφαλής;

Όπως σε όλες τις τεχνικές στην Ακτινολογία όπου γίνεται χρήση των ακτίνων -Χ, και παρ’ όλο που οι δόσεις ακτινοβολίας που εναποθέτονται στους υπερσύγχρονους Αξονικούς Τομογράφους είναι ιδιαιτέρως χαμηλές, θα πρέπει σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Οδηγίες να γίνεται πάντα από τον Ακτινολόγο Ιατρό η εκτίμηση οφέλους/ζημίας.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας όταν κλείνετε τα ραντεβού σας για το:

  • Eάν διαθέτετε ιστορικό αλλεργίας
  • Εάν πάσχετε από άσθμα
  • Αν είστε διαβητικός και παίρνετε μετφορμίνη (Glucophage)
  • Εάν είστε ή πιθανόν να είστε έγκυος
  • Εάν θηλάζετε
  • Εάν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια
2. Που χρησιμοποιούνται οι αξονικές τομογραφίες;

Οι αξονικές τομογραφίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τους γιατρούς αφορούν τη διερεύνηση του εγκεφάλου, των παραρρινίων κόλπων, του θώρακα, της κοιλιάς, τη λεκάνης καθώς και της σπονδυλικής στήλης.

3. Ποια αξονική τομογραφία διενεργείται συχνότερα;

Η πιο συχνή εξέταση με αξονική τομογραφία είναι του εγκεφάλου.

4. Χρειάζεται προετοιμασία για την αξονική τομογραφία;

Κατά την εξέταση μπορεί να κριθεί απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου ώστε να απεικονιστεί με περισσότερη λεπτομέρεια η περιοχή που σαρώνεται. Για ορισμένες εξετάσεις, όπως αυτή της κοιλιάς, θα σας ζητηθεί να πιείτε κάποια σκιαγραφική ουσία, ώστε να απεικονιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το στομάχι και το έντερό σας.

5. Πόση ώρα διαρκεί η αξονική τομογραφία;

Περίπου 15 λεπτά.

6. Πότε θα πάρω το αποτέλεσμα;

Ο ακτινολόγος θα αναλύσει την εξέταση και θα συντάξει λεπτομερή έκθεση με τα αποτελέσματα για τον κλινικό ιατρό σας. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα συνήθως εντός 24 ωρών από την πραγματοποίηση της εξέτασης.

7. Είναι το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΖΩΗ. συμβεβλημένο με το ΓΕΣΥ;

Είναι συμβεβλημένο για όλες τις εξετάσεις που εκτελεί.